Ce ar trebui să conțină o scrisoare de recomandare?

Când scriem o scrisoare de recomandare, trebuie să ne gândim că persoana care urmează să o citească nu ne cunoaște pe noi sau persoana la care se referă scrisoarea. De aceea, ținând mereu cont de acest lucru, există o serie de întrebări pe care trebuie să le includem întotdeauna în scrisoarea de recomandare, indiferent de tipul sau forma scrisorii.

Astfel, de exemplu, va fi esențial în orice scrisoare de recomandare:

Elementele unei scrisori de recomandare a unui loc de muncă

O scrisoare bună de recomandare a unui loc de muncă trebuie să conțină următoarele elemente :

In titlu vom pune cui vrem sa ne adresam. Lucrul obișnuit este să folosiți o formulă impersonală precum „Stimați Domni” sau „Cui îi poate interesa”.

Ce este o scrisoare de recomandare?

Prin scrisoarea de recomandare, companiile sau instituțiile au acces la o viziune subiectivă a candidatului. Culege caracteristici și virtuți care sunt cunoscute ca urmare a unei relații profesionale sau a unei pregătiri directe și ajută la înțelegerea ce poate aduce această persoană într-o funcție sau într-o echipă, deoarece expune dimensiuni pe care probabil ar fi greu de înțeles printr-un CV sau un interviu. știu sau nu ar obține atâta credibilitate.

În mod ideal, o scrisoare de intenție ar trebui să fie semnată de o persoană care ocupă o poziție mai mare decât candidatul, sau care are un anumit prestigiu: care i-a fost șeful sau managerul și își cunoaște munca dintr-o perspectivă punctuală, un profesor sau director de teză… de exemplu, prezentarea unei scrisori semnată de un coleg nu ar fi cea mai bună variantă.

Când și de la cine să solicitați scrisoarea

Dacă aveți de gând să vă schimbați compania și ați anunțat-o deja pe a dvs., puteți solicita scrisoarea în perioada de preaviz. Este recomandat să luați deja o scrisoare de propunere cu dvs., cea pe care o pregătesc s-ar putea să nu fie la fel de completă. Odată ce părăsești compania, îți va fi mai greu să faci această solicitare, dar dacă au o amintire bună despre tine și le faci ușor, cu siguranță vor fi gata să te recomande, chiar și după ani. Daca nu ti l-au dat la momentul respectiv, este indicat sa-l ceri in toate firmele in care ai lucrat, macar in cele care te intereseaza cel mai mult din cadrul profilului tau.

În principiu, ar trebui să vă adresați managerului departamentului dvs., care este persoana care v-a supravegheat cel mai direct munca. Este indicat ca și conducerea societății să fie implicată, cel puțin cu semnătura acesteia. Recomandările colegilor vor fi valabile doar în aspectele atitudinale; cu toate acestea, importanța sa nu trebuie subestimată. Dacă ai un profil pe LinkedIn, încearcă să-l faci pe unul dintre colegii tăi să-ți dea o recomandare asociată cu compania la care ai lucrat împreună.

Cine ar trebui să scrie această scrisoare în cadrul companiei?

Nu oricine poate scrie acest tip de scrisoare pentru un angajat, nu din lipsă de abilități pentru a face acest lucru, ci pentru că nu a avut o relație suficientă cu el sau nu are informații despre rezultatele, cunoștințele, responsabilitățile sau evolutia in companie.

De asemenea, este adevărat că această scrisoare trebuie să fie cât mai obiectivă, deci este necesar să se evite și colegii de același nivel sau alți muncitori care au lucrat în aceeași echipă dar pe orizontală. Cel mai bun lucru este că acest document este creat de șeful sau managerul direct al angajatului recomandat.