Cum se scrie o scrisoare de recomandare

Cui se poate referi: Cu această scrisoare, îmi extind recomandarea personală către , pe care o cunosc de peste ani. Această persoană s-a dovedit a fi o persoană de integritate, responsabilitate și muncă grea. Este o persoană de încredere, cu aptitudinea și capacitatea de a face față oricărui tip de responsabilitate care i se încredințează. La fel, vă pot asigura că este o persoană de o etică ireproșabilă. Fără alte prelungiri pentru moment, reiterez recomandarea mea cea mai sinceră în scopurile pe care le consider relevante. Cu stimă,

Pe cine s-ar putea referi: știu de ani de zile. De-a lungul acestor ani, această persoană s-a dovedit a fi un excelent lucrător și, în plus, o mare ființă umană. El este de încredere și am văzut cât de mult muncește în toate joburile pe care le-a avut. Pentru toate cele de mai sus îl recomand în scopurile pe care le consideră relevante. Cu stimă,

Cum se scrie o scrisoare de recomandare?

Regula numărul unu pentru o scrisoare de recomandare validă și eficientă este ca aceasta să fie clară și sinceră. Ar trebui să reflecte personalitatea și modul de lucru al candidatului și, în plus, este important ca expeditorul să cunoască bine persoana și să dorească să adauge valoare aplicației sale, susținut de un limbaj pozitiv. Desigur, cuvintele alese trebuie alese cu grijă deoarece se înțelege că, în sine, conținutul va fi optimist. Tocmai din acest motiv, trebuie să evităm să cădem în fraze foarte dezgustătoare.

Ordinea în care apare fiecare articol este critică atunci când scrieți o scrisoare de recomandare a unui loc de muncă. Această ordine ar trebui să fie după cum urmează:

Ce ar trebui să conțină scrisoarea de recomandare a postului?

Anumite informații ar trebui incluse într-o scrisoare de recomandare a unui loc de muncă, din motive evidente: numele angajatului recomandat, cele mai remarcabile abilități ale acestuia etc. Dar ce elemente ar trebui să includă o scrisoare de recomandare pentru a fi cât mai completă? Vă prezentăm o listă:

  • Numele angajatului recomandat și funcția (posturile) ocupate în companie.
  • Timpul pe care angajatul a lucrat în compania noastră, cu datele exacte de început și de încheiere.
  • Principalele responsabilități ale angajatului, realizări, obiective atinse de acesta și/sau echipa sa de lucru.
  • Alte abilități în care angajatul iese în evidență, care pot fi atât abilități soft (adaptabilitate la schimbările ritmului de lucru), cât și abilități dure (capacitate de utilizare a unor programe sau mașini specifice ).
  • Pregătirea pe care a primit-o angajatul în companie și dezvoltarea sau evoluția sa profesională în aceasta.
  • Motivul pentru care recomandați acest lucrător.
  • Semnătura expeditorului scrisorii sau ștampilei companiei.
  • O modalitate de a contacta emitentul, în cazul în care noua organizație dorește să verifice referințele.

Când și de la cine să solicitați scrisoarea

Dacă aveți de gând să vă schimbați compania și ați anunțat-o deja pe a dvs., puteți solicita scrisoarea în perioada de preaviz. Este recomandat să luați deja o scrisoare de propunere cu dvs., s-ar putea ca cea pe care o pregătesc să nu fie atât de completă. Odată ce părăsești compania, îți va fi mai greu să faci această solicitare, dar dacă au o amintire bună despre tine și le faci ușor, cu siguranță vor fi gata să te recomande, chiar și după ani. Daca nu ti l-au dat la momentul respectiv, este indicat sa-l ceri in toate firmele in care ai lucrat, macar in cele care te intereseaza cel mai mult din cadrul profilului tau.

În principiu, ar trebui să vă adresați managerului departamentului dvs., care este persoana care v-a supravegheat cel mai direct munca. Este indicat ca și conducerea societății să fie implicată, cel puțin cu semnătura acesteia. Recomandările colegilor vor fi valabile doar în aspectele comportamentale; cu toate acestea, importanța sa nu trebuie subestimată. Dacă ai un profil pe LinkedIn, încearcă să-l faci pe unul dintre colegii tăi să-ți dea o recomandare asociată cu compania la care ai lucrat împreună.

Stadiul raportului de muncă

Indicați durata raportului de muncă și, prin urmare, experiența de muncă.

      • „Petrus a lucrat în două domenii ale departamentului HR, unul ca manager de salarizare, din martie 2012 până în 2016, iar celălalt, ca expert în PRL, din 2016 până în 2021”
      • „Laura a colaborat ca tehnician de urgență și paramedic, din ianuarie 2010 până în 2017, și din 2018 până în 2020, ca supraveghetor de echipă urgență”Exemplu: